Mi az a TPMS keréknyomás szenzor?

tpms-kereknyomas-szenzor-suzuki-vitara

Sok a megválaszolatlan kérdés a TPMS keréknyomás szenzorokkal kapcsolatban, ezekre a gyakran ismátelt kérdésekre próbálunk ebben a bejegyzésben válaszolni.

A TPMS keréknyomás szenzor hivatalos neve (Tire Pressure Monitoring System) – keréknyomás érzékelő rendszer.

Az Európai Unióban 2014 év végétől került bevezetésre, hogy minden  újonnan forgalomba helyezett gépjárműnek rendelkeznie kell TPMS (keréknyomás figyelő) rendszerrel.

Mit a funkciója, mit is csinál tulajdonképpen a TPMS keréknyomás szenzor?

A keréknyomás ellenőrző rendszer fő funkciója, hogy az előírt kerékabroncs nyomásnál 20% alacsonyabb értéknél jeleznie kell a TPMS szenzornak. Ezzel meglőzhetjük az alacsony gumi nyomásból adódó veszély helyzeteket.

Milyen fajtái vannak a TPMS keréknyomás rendszereknekj?

Jelenleg két fajta keréknyomás ellenőrző rendszert ismerünk. Az  Indirekt és Direct rendszereket.

Indirekt keréknyomás ellenőrző rendszernél – Nincs TPMS nyomásmérő szenzor a kerekekben.

Az Indirekt TPMS szenzor méri minden kerék fordulatszámát és  minden egyéb nyomással összefüggő paramétereit. Ha a referenciaértékekhez képest, az értékekben eltérés jelez, nem képes a kerekek pontos nyomását megmérni.  Sajnos ez a fajta rendszer nem elég pontos, kalibrálni kell az átszerelés után és érzékeny környezeti zavaró körülményekre ( pld a rossz útviszonyokra is, ami hazánkban sajnos nehézé teszi a használatát).

Direkt rendszer – Minden kerékben van TPMS keréknyomás szenzor.

Minden egyes kerékben van egy nyomásérzékelő TPMS keréknyomás szenzor ami folyamatosan méri a keréknyomás – és hőmérséklet változását. Amikor alacsony nyomást, vagy defektet érzékel azt jelzi az autó vezetőjének.
Direkt TPMS szenzornak több előnye van.  A Direkt TPMS szenzorok 0.015 bar pontossággal mérnek.  30 másodpercenként adnak a gépjárműnek visszajelzést a gumiabroncsok nyomás értékeiről. Az alacsony gumi nyomást gyorsan jelzi a sofőr felé. A keréknyomás csökkenése hamar észlelhető így a gumiabroncsok nem mennek tönkre egy bekövetkező defekt során.

Ha nem működik az autóban a TPMS keréknyomás szenzor átengedik a műszaki vizsgán?

Nem engedik át a gépjáművet a műszaki vizsgán ha nem működnek megfelelően a TPMS szenzorai. Hibás TPMS keréknyomás rendszerrel az megbukik a műszaki vizsgán, ha nem teljesíti a TPMS rendszer fő követelménye, hogy az előírt levegő nyomásnál 20% alacsonyabb értéknél jeleznie kell a TPMS-nek.

Lehet e szervizelni  TPMS keréknyomás szenzorokat?

A TPMS szenzorok élettartama 4 év vagy 160.000 Km. Ha elérik ezt a kort, vagy kilométer számot a TPMS szenzorokat újakra kell cserélni. Ezen kívül ezeket keréknyomás szenzorokat minden átszerelésnél szervizelni kell.

Kapható az Autoalkatresz-Suzuki.hu -nál TPMS keréknyomás szenzor?

Igen kaphatóak nálunk is keréknyomás szenzorok!

  Suzuki Vitara, SX4, S-Cross, Swift, Baleno, új típusú Ignis – ÚJ TPMS szenzor

Suzuki TPMS keréknyomás szenzor Suzuki TPMS keréknyomás szenzor

 KEDVEZMÉNYES AKCIÓS ÁR:

11 500 FT/DB

46 000 / garnitúra!

HÍVJON MOST!

+ 36 70 652 24 80

E-mail: info[kukac]autoberles-budapest.hu

SUZUKI AUTÓALKATRÉSZT KERES? – AUTOALKATRESZ-SUZUKI.HU

Suzuki autótípusok széles választékához tudunk biztosítani új és bontott, valamint az európai szabványoknak megfelelő utángyártott alkatrészeket.

Ingyenes tanácsadás! Kérdése van, forduljon bizalommal munkatársunkhoz.

Cím:

1171 Budapest Pesti út 327.

Telefon: 

+ 36 70 652 24 80

E-mail:

info[kukac]autoberles-budapest.hu